ناهید لالهزاری
در سوره مبارکه فرقان، خداوند به طرح چند شبهه در مورد قرآن کریم پرداخته و به آنها پاسخ میدهد؛ شبهه نخست این است که خداوند قرآن را نازل نکرده و پیامبر آن را به کمک اهل کتاب ساخته و پرداخته است: «وَقَالَ الَّذِینَ کَفَرُوا إِنْ هَذَا إِلا إِفْکٌ افْتَرَاهُ وَأَعَانَهُ عَلَیْهِ قَوْمٌ آخَرُونَ فَقَدْ جَاءُوا ظُلْمًا وَزُورًا» (فرقان:٤)؛ و«َقَالُوا أَسَاطِیرُ الأوَّلِینَ اکْتَتَبَهَا فَهِیَ تُمْلَی عَلَیْهِ بُکْرَةً وَأَصِیلا» (فرقان:٥)؛ کفرپیشگانِ (عرب) گفتند این قرآن جز سخنی دروغین که او آن را بافته و کلام خدا مینامد چیزی نیست و گروهی از اهل کتاب او را در ساختن آن کمک کردهاند. راستی آنان با این سخن ستم کردند و دروغ گفتند؛ و گفتند این قرآن همان خرافههایی است که مردمان نخستین نگاشتهاند و او به کمک یارانش آنها را نوشته و هر صبح و عصر بر او خوانده میشود تا آن را فراگیرد و بر مردم بخواند. خداوند در جواب میفرماید اتفاقاً قرآن از طریق خدایی که به همه اسرار واقف است نازل شده است: «قُلْ أَنْزَلَهُ الَّذِی یَعْلَمُ السِّرَّ فِی السَّمَاوَاتِ وَالأرْضِ إِنَّهُ کَانَ غَفُورًا رَحِیمًا» (فرقان:٦)؛ بگو آن را کسی نازل کرده است که رازِ نهانها را در آسمانها و زمین میداند.
شبهه دومی که مطرح میکنند این است که چرا پیامبر مانند مردم عادی غذا میخورد و راه میرود: «وَقَالُوا مَالِ هَذَا الرَّسُولِ یَأْکُلُ الطَّعَامَ وَیَمْشِی فِی الأسْوَاقِ لَوْلا أُنْزِلَ إِلَیْهِ مَلَکٌ فَیَکُونَ مَعَهُ نَذِیرًا» (فرقان:٧)؛ «أَوْ یُلْقَی إِلَیْهِ کَنْزٌ أَوْ تَکُونُ لَهُ جَنَّةٌ یَأْکُلُ مِنْهَا وَقَالَ الظَّالِمُونَ إِنْ تَتَّبِعُونَ إِلا رَجُلا مَسْحُورًا» (فرقان:٨)؛ و گفتند باید از جانب خدا فرشتهای به رسالت مبعوث شود، زیرا بشر نمیتواند با غیب سر و کار داشته باشد؛ این چه پیامبری است که غذا میخورد و برای کسب معاش در بازارها در حرکت است؟ چرا دستکم فرشتهای به سوی او فرستاده نشده است تا با او به هشدار مردم بپردازد؟ حال که فرشتهای با او نیامده است، چرا دستکم گنجی از آسمان به سوی او افکنده نمیشود تا نیازمند کسب معاش در کوچه و بازار نباشد یا بوستانی ندارد که از محصول آن بخورد و روزی خود را آماده داشته باشد؟ خداوند در پاسخ این شبهه میفرماید اگر خدا بخواهد بهترین چیزها را به پیامبرش اعطا میکند: «انْظُرْ کَیْفَ ضَرَبُوا لَکَ الأمْثَالَ فَضَلُّوا فَلا یَسْتَطِیعُونَ سَبِیلا» (فرقان:٩)؛ «تَبَارَکَ الَّذِی إِنْ شَاءَ جَعَلَ لَکَ خَیْرًا مِنْ ذَلِکَ جَنَّاتٍ تَجْرِی مِنْ تَحْتِهَا الأنْهَارُ وَیَجْعَلْ لَکَ قُصُورًا» (فرقان:١٠)؛ بنگر که چگونه برای تو وصفها آوردند و در نتیجه به بیراههای افتادند که نمیتوانند به راه حق بازگردند. پر خیر و برکت است آن خدایی که اگر بخواهد، بهتر از آنچه کافران پیشنهاد کردند برای تو پدید میآورد؛ بوستانهایی با درختانی انبوه که نهرها از زیر آنها روان باشد و اگر بخواهد کاخهایی برای تو قرار میدهد که توصیفگران را درمانده کند.
خداوند در آیه بعد ریشه اصلی این شبهات را انکار قیامت میداند: «بَلْ کَذَّبُوا بِالسَّاعَةِ وَأَعْتَدْنَا لِمَنْ کَذَّبَ بِالسَّاعَةِ سَعِیرًا» (فرقان:١١)؛ غذا خوردن و راه رفتن تو در بازارها و نبودن فرشتهای با تو و نداشتن گنج و بوستان سبب اصلی انکار رسالت تو نیست، بلکه سبب اصلی این است که آنان قیامت را دروغ شمردند و ما برای کسانی که قیامت را دروغ شمرند آتشی فروزان آماده کردهایم. در پاسخ دیگری میفرماید که همه پیامبران مانند مردم عادی زندگی میکردند: «وَمَا أَرْسَلْنَا قَبْلَکَ مِنَ الْمُرْسَلِینَ إِلا إِنَّهُمْ لَیَأْکُلُونَ الطَّعَامَ وَیَمْشُونَ فِی الأسْوَاقِ وَجَعَلْنَا بَعْضَکُمْ لِبَعْضٍ فِتْنَةً أَتَصْبِرُونَ وَکَانَ رَبُّکَ بَصِیرًا» (فرقان:٢٠).
شبهه دیگری که از سوی کافران مطرح میشود این است که چرا فرشتگان بر ما نازل نمیشوند؟ خداوند در آیات 21 تا 24 به این شبهه پاسخ میدهد و ریشه طرح آن را تکبر و طغیان کافران میداند و میفرماید که فرشتگان برای چشاندن عذاب الهی حتماً به سوی آنها نازل خواهند شد!
و اما شبهه چهارم این است که میگویند چرا قرآن یکباره نازل نشده است؟ «وَقَالَ الَّذِینَ کَفَرُوا لَوْلا نُزِّلَ عَلَیْهِ الْقُرْآنُ جُمْلَةً وَاحِدَةً کَذَلِکَ لِنُثَبِّتَ بِهِ فُؤَادَکَ وَرَتَّلْنَاهُ تَرْتِیلا» (فرقان:٣٢)؛ خداوند در جواب میفرماید که قرآن کمکم نازل شد تا دل پیامبر با آن ثبات یابد و همچنین برای پاسخگویی تدریجی به شبههها و انحرافها در دین: «وَ لاَ یَأْتُونَکَ بِمَثَلٍ إِلاَّ جِئْنَاکَ بِالْحَقِّ وَ أَحْسَنَ تَفْسِیراً» (فرقان:33)؛ و برای تو مَثَلی نیاوردند ، مگر آنکه [ما] حق را با نیکوترین بیان برای تو آوردیم.
نظر شما